Opnieuw flinke renteverhoging ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente opnieuw verhoogd. Om de inflatie te beteugelen, zijn de drie belangrijkste rentetarieven opnieuw met 0,75% omhoog gegaan.

Teken rentepercentage van klein naar groot op een blauwe achtergrond
Nieuws
Datum: 03-11-2022

In september stegen de rentes met eenzelfde percentage, nadat de ECB in juli al had besloten ze met 0,5% te verhogen. In drie maanden is de rente dus 2% hoger geworden, een unieke situatie in de geschiedenis van de Europese bank.

Economie afremmen

Het doel van de renteverhogingen is om de economie af te remmen. Dat is een beproefde methode om prijsstijgingen tegen te gaan. Die rijzen namelijk de pan uit. Zo noteerde Nederland in september een inflatiecijfer van ruim 17%. De gemiddelde inflatie in de eurozone bedraagt ongeveer 10%.

Relatie

Veel rentesoorten hebben een relatie met de beleidsrente van de ECB. Als gevolg daarvan hebben de verhogingen veel gevolgen. Zoals we al eerder hebben gezien, zullen de leen- en hypotheekrentes verder omhoog gaan. Ook studieleningen zullen op termijn duurder worden.

Spaarrente

Positief is dat ook de spaarrente stijgt. Vorige maand kondigden enkele grote banken al aan dat de rente op spaarrekeningen per 1 december naar 0,25% gaat. De kans is reƫel dat zij binnenkort een nieuwe renteverhoging aankondigen. Volgens specialisten kan de spaarrente dan zelfs oplopen tot (bijna) 1%. De kans lijkt echter klein dat dit nog in 2022 zal gebeuren.

Meer informatie

Heeft u een vraag over dit artikel? Neem dan gerust even contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag