Een nieuwbouwproject met witten huizen en zwarte daken en een hijskraan op de achtergrond

Een nieuwbouwhuis kopen

Wil je een project nieuwbouwwoning kopen? Of wil je een stuk grond kopen en zelf een huis bouwen?

Een nieuwbouwhuis kun je vaak helemaal indelen en inrichten naar je eigen wensen, je hebt de eerste jaren weinig onderhoud en vaak lagere energiekosten. Veel voordelen dus.

Bij het kopen van een nieuwbouwhuis komt nogal wat kijken. Je zet de handtekening al voordat soms ook maar de eerste steen is gelegd. En dat is best spannend. Waar krijg je mee te maken als je een hypotheek voor een nieuwbouwhuis wilt afsluiten? We zetten een aantal belangrijke zaken voor je op een rij.

De Voorbereiding

Heb je interesse in een specifiek plan, dan is het goed om een financiële scan te laten maken. Met deze scan vergroot je je kansen bij een definitieve toewijzing in het nieuwbouwproject. Wij duiken in je financiële situatie en stellen deze scan gratis voor je op.

Vragen over een nieuwbouwhuis kopen? Wij staan voor je klaar.
Stuur gerust een e-mail naar hypotheken@kerstenfa.nl

De hypotheek

Of je nu een huis koopt van een projectontwikkelaar, of een huis bouwt in eigen beheer, bij ons kun je terecht voor een hypotheek. Je kunt een hypotheek afsluiten voor de koop- of aanneemsom, de bouwrente en voor het eventuele meerwerk.

De marktwaarde van de nieuwbouwwoning bepaalt hoeveel hypotheek je kunt krijgen.

Je bepaalt deze grofweg door de koop- of aanneemsom, de bouwrente en het eventuele meerwerk bij elkaar op te tellen of de marktwaarde wordt vastgelegd in een taxatierapport. Meerwerk – zoals de keuken of badkamer – is onderdeel van het taxatierapport

Bouwdepot

Als je de hypotheekakte hebt getekend worden eerst de grond en de bouwtermijnen die al geweest zijn, betaald. De rest van het hypotheekbedrag wordt opzij gezet in een bouwdepot. Vanuit dit depot wordt de bouw van je woning in delen betaald.

Een bouwdepot is een geblokkeerde rekening met dat deel van het hypotheekbedrag dat nodig is voor de bouw van de woning. Je betaalt daar de rekeningen mee van bijvoorbeeld de aannemer. Je kunt er zelf geen geld van opnemen.

Depotrente

Zolang het geld op het bouwdepot staat, ontvang je rente over het bedrag in het bouwdepot. De rente uit het bouwdepot wordt automatisch verrekend met de maandelijkse rente van de hypotheek. Die rente is meestal gelijk aan de hypotheekrente. Zo betaal je alleen hypotheekrente over het geld dat al is uitgegeven aan bouwkosten. Bij sommige geldverstrekkers betaal je ook 1% over het niet opgenomen geld in het bouwdepot. Is het bouwdepot volledig opgenomen, dan betaal je een maandelijks hypotheekbedrag zoals in de hypotheekofferte staat.

Wanneer eindigt een bouwdepot?

Een bouwdepot heeft meestal een maximale looptijd van een half jaar tot 1 jaar als je gaat verbouwen en 2 jaar bij nieuwbouw. In deze periode moet je de kosten voor de (ver)bouw betaald hebben. Je kunt het bouwdepot, als dat nodig is en onder voorwaarden verlengen, vaak ga je dan wel rente betalen over het nog niet opgenomen bedrag in het bouwdepot.

Ben je klaar met (ver)bouwen en is er nog geld over in het bouwdepot? Dan wordt dat geld gebruikt als extra aflossing op de hypotheek. Je hoeft hiervoor geen vergoeding te betalen voor het renteverlies van de bank.

Vragen over een nieuwbouwhuis kopen? Wij staan voor je klaar.
Stuur gerust een e-mail naar hypotheken@kerstenfa.nl

Rente bouwdepot aftrekbaar

Sinds 1 januari 2013 heb je alleen recht op renteaftrek als het bouwdepot is gekoppeld aan een lineaire of annuïteitenhypotheek, die in 30 jaar volledig wordt aflost. Je begint hierbij direct met aflossen, ook als je nog geen geld heeft opgenomen om de aannemer te betalen.

Er wordt gecontroleerd of de declaratie waarde vermeerderend is, maar niet of de bouwdepotdeclaratie voldoet aan de eisen van de Belastingdienst voor renteaftrek. Dat moet je zelf doen als je aangifte doet. Zoek van tevoren goed uit wat die eisen zijn. Want de Belastingdienst vindt niet iedere verbouwing een verbetering voor je huis. Lees meer hierover op de website van de Belastingdienst.

Bouwrente

Wanneer de bouw begint, betaal je de aannemer of projectontwikkelaar in afgesproken termijnen. Je betaalt met geld uit het bouwdepot. Je betaalt de aannemer ook rente voor het voorschieten van de kosten. Dat noemen we bouwrente. Je kunt deze bouwrente onder voorwaarden meefinancieren in je hypotheek.

Stel ons gerust uw vraag